Boodschappen blijven ongekend hoog

Boodschappen blijven ongekend duur

Boodschappen blijven ongekend duur

Prijzen voor energie zijn in een jaar tijd met meer dan 34 procent gedaald. Desondanks blijft de inflatie met 4,6 procent in juli best hoog. Belangrijkste oorzaak is dat boodschappen nog steeds fors duurder zijn dan vorig jaar.

Voor voedingsmiddelen betaalden Nederlanders in juli nog 11,7 procent meer dan in juli 2022. Dat verschil is in de afgelopen maanden wel eens groter geweest. Doordat prijzen voor melk en boter dalen, stijgen de prijzen voor voedingsmiddelen nu iets minder hard dan in juni.

Dat de inflatie hoog blijft, komt ook door hogere prijzen voor de huur van een vakantiehuisje en extra accijns op benzine en diesel. Doordat we sinds 1 juli een hogere accijns betalen aan de pomp, zijn prijzen voor benzine en diesel ten opzichte van vorig jaar minder hard gedaald dan in juli.

De inflatie van 4,6 procent is een bevestiging van voorlopige cijfers die eind juli werden gepubliceerd. Het percentage dat de prijsstijgingen op jaarbasis uitdrukt daalt stapje voor stapje. In het najaar van 2022 kwam dat zelfs uit op meer dan 14 procent.

Energieprijzen dalen harder

Belangrijkste oorzaak voor de hoge inflatie toen en de lagere percentages nu, zijn de energieprijzen. Door de impact van de oorlog in Oekraïne schoten energieprijzen vorig jaar zomer omhoog.

Nu zijn prijzen voor gas en stroom weer wat afgekoeld en betaalden Nederlanders in juli maar liefst 34,5 procent minder dan vorig jaar. In juni daalden prijzen voor energie maar met 19,1 procent.

Middels renteverhogingen probeert de Europese Centrale Bank de inflatie af te remmen. Dat maakt sparen aantrekkelijker, waardoor consumenten minder kopen, is de gedachte. Als er minder vraag is naar producten, dalen de prijzen. Dat effect is met enige vertraging zichtbaar.

Daar hebben we geen boodschap aan

Ingezonden mail van een mevrouw x: ‘Met iedere crisis die zich voordoet heb ik het idee dat ik als consument verder word uitgekleed. Nivelleren, prijsverhogingen doorvoeren, hogere accijnzen/btw etc. Er valt nauwelijks tegenop te werken. Iedere week neem ik me voor nog kritischer naar mijn boodschappenlijstje te kijken. Heb ik het echt nodig?, is het geen impulsaankoop, winkel ik niet meer met een lege maag en ga ik voor lager liggende producten die doorgaans net zo lekker zijn. Desondanks zorgt het eindbedrag dat ik op mijn kassabon tegemoet zie moet nog regelmatig voor een flinke frons en suizende oren… Sterker nog gevoelsmatig heb ik het idee dat er een luchtalarm afgaat als ik het eindbedrag ga pinnen. Want hoe kan dit voor relatief weinig boodschappen en belangrijker nog… Hoe zorg ik ervoor dat ik niet in de problemen raak?’

Herken je bovenstaand verhaal en ben je benieuwd wat wij als incassobureau voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om te kijken wat onze inventieve tips met jouw bestedingsruimte kunnen doen?

Bron: Nu.nl; afbeelding: Image by senivpetro on Freepik