Boodschappen iets gunstiger en salarisstrook hoger in 2024

Boodschappen iets gunstiger en salarisstrook hoger in 2024

Boodschappen iets gunstiger en salarisstrook hoger in 2024

Vrijwel alle werkende Nederlanders gaan er volgend jaar op vooruit. Dankzij belastingvoordelen houden zij netto meer over. Voor iemand die een modaal salaris verdient, betekent dit maandelijks een plus van 79,17 euro op het loonstrookje. Maar het zijn vooral werknemers met een minimumloon die er écht fors op vooruitgaan.

Dat blijkt uit berekeningen van ADP. Dat is een bedrijf dat de salarisverwerking doet voor andere bedrijven en daarom de salarisstrookjes van zo’n 1,2 miljoen Nederlanders per maand verwerkt.

Bijna iedereen gaat erop vooruit, blijkt uit de cijfers. Alleen als je een heel kleine parttime baan hebt, en nu tot 750 euro bruto verdient, verandert er niks aan je salaris. Ook werknemers met een kleine parttime baan krijgen er relatief weinig bij. Verdien je nu 1750 euro bruto per maand, dan ga je er volgend jaar 24 euro op vooruit.

Ook met een modaal salaris, à 3395 euro bruto, ga je er redelijk op vooruit. Je krijgt dan 79,17 euro meer per maand.

Heffingskorting en arbeidskorting

Dat het nettoloon stijgt, komt door twee belastingvoordelen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Door deze kortingen betaal je minder inkomstenbelasting en ze worden volgend jaar hoger. Zo stijgt de maximale algemene heffingskorting van 3070 naar 3362 euro.

Deze kortingen zijn inkomensafhankelijk. Hoe meer je verdient, hoe minder korting je krijgt.

De verhoging van het minimumloon is niet alleen voor werkenden goed nieuws. Veel uitkeringen, zoals bijvoorbeeld de AOW, zijn gekoppeld aan het minimumloon en gaan dus ook omhoog. Hoeveel de AOW precies stijgt, is nog niet bekend, half december moet dat bekend worden.

Boodschappen 2024

Boodschappen doen in 2023 was voor veel mensen een flinke domper. Er was sprake van inflatie en krimpflatie, bij laatstgenoemde ging de prijs niet zozeer omhoog maar kreeg je minder inhoud voor hetzelfde geld. Bijvoorbeeld een zak chips van 225 gram voor € 1,99 werd een zak chips van 200 gram voor € 1,99.

De grote prijsstijgingen die we eerder dit jaar in de supermarkt zagen, zien we komend jaar niet meer terug. Nog altijd worden veel boodschappen duurder, maar het tij lijkt voorzichtig te keren, zeggen experts. Op flinke prijsdalingen hoeven we alleen niet te rekenen.

Al bijna twee jaar ben je aan de kassa voor je boodschappen flink meer kwijt. Begin dit jaar zelfs ruim 18 procent meer dan een jaar eerder.

Die tijd is gelukkig geweest, zegt Rini Emonds, consultant bij marktonderzoeksbureau Circana. Emonds houdt zich bezig met de detailhandel.

Paar producten goedkoper

In november van dit jaar waren er zelfs producten waarvan de prijs lager was in vergelijking met een jaar eerder. Zo was verse halfvolle en magere melk 11 procent goedkoper, margarine 3,7 procent en diepvriesgroenten 1,6 procent.

Maar gemiddeld genomen was je in die maand voor voedingsmiddelen nog altijd 6,3 procent meer kwijt.

Bron: RTLnieuws.nl; Afbeelding:Image by pvproductions on Freepik