Dag van de echtscheiding

Dag van de echtscheiding

Dag van de echtscheiding. Op 15 september 1796 werd in Nederland de eerste echtscheiding uitgesproken. Sinds 2010 staat de tweede vrijdag van september in het teken van de Dag van de Scheiding. Dit jaar vond deze op vrijdag 9 september plaats. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat één op de drie getrouwde stellen op den duur scheidt. Voor de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFas) was dit de aanleiding om een speciale dag in het leven te roepen waarop landelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen: de ‘Dag van de Scheiding’. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het proces rondom echtscheidingen, zodat (ex-)partners zorgvuldig en respectvol uit elkaar gaan.

Judex presenteert naar aanleiding van deze dag altijd de Nationale Echtscheidingsmonitor. Op basis van cijfers van Judex samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek worden de trends rondom scheidingen in kaart gebracht.

Trouwen en scheiden tijdens corona

De afgelopen 40 jaar is het aantal huwelijkssluitingen enorm gedaald. In de jaren 60 en 70 vonden er meer dan 120.000 huwelijksvoltrekkingen plaats. Nu is dat nog maar de helft van toen, rond de 56.000. In tijden van de coronacrisis werd er nog nauwelijks getrouwd.  De afgelopen jaren is wel een toename zichtbaar in het aantal geregistreerde partnerschappen. De grootste reden is dat sinds 2014 bij het geregistreerd partnerschap het juridisch ouderschap hetzelfde is geregeld als bij een huwelijk.

Qua scheidingen was er in de coronatijd nog geen stijging te zien. Door de grote onzekerheid hoelang het zou gaan duren zorgde uitstel. In de Echtscheidingsmonitor 2021 werd een scheidingspiek na de coronacrisis voorspeld. Bovendien zag Judex in de cijfers dat echtparen de afgelopen paar jaar minder lang met elkaar getrouwd bleven: ze scheidden na 0 tot 5 jaar. Tijdens de coronacrisis was deze groep niet terug te zien in de cijfers. Daar is een mogelijke verklaring voor.  Namelijk dat stellen bewuster gingen trouwen en minder snel besloten te gaan scheiden. Ook was scheiden met mediation niet makkelijk tijdens de coronacrisis. Bij mediation vinden gesprekken voornamelijk fysiek plaats en dat kon nu niet. Experts voorspellen dan ook dat scheiden met een mediator de komende tijd weer zal toenemen.

Nieuwe crisis: de huizenmarkt

Inmiddels is corona meer naar de achtergrond en een nieuwe crisis is een feit: de crisis van de huizenmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn enorm gestegen. In mei 2022 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 18,8% duurder geworden dan 2021. Naast de hoge prijzen is er ook een tekort aan woningen.  Bij elkaar opgeteld maakt dit het niet makkelijk wanneer u  wilt scheiden en een andere woning moet vinden.. Zeker 70% van de gescheiden stellen wonen nog minstens een half jaar samen.

Trend scheidende 40-plussers zet zich voort

De trend van het toenemende aantal scheidingen onder 40-plussers zet zich nog steeds voort. Waar in 1950 een man gemiddeld 38 jaar was bij een scheiding. In 2021 was een man gemiddeld 47,5 jaar. Bij vrouwen was het respectievelijk gemiddeld 35,6 jaar in 1950 en 44,9 in 2021. Tevens leven we nu in een maatschappij die meer geïndividualiseerd is. Een nieuwe start maken na uw 40e levensjaar is tegenwoordig helemaal niet vreemd.

Bovendien is de wetgeving ten opzichte van de jaren 50 veranderd. De strenge wetgeving van toen maakte dat scheiden alleen in bepaalde situaties, zoals mishandeling of een partner in de gevangenis, mogelijk was. In de loop der jaren versoepelde de wetgeving. Ook maakte de Algemene Bijstandswet het voor vrouwen financieel ook makkelijker, waardoor er in 1963 het recht op bijstand kwam.

Scheiden in 2023: wat zijn de veranderingen

Het komende jaar gaat er wat veranderen in het pensioen. Het pensioen van gescheiden echtparen wordt anders verdeeld. Als uw ex-partner met pensioen gaat, kunt u aanspraak maken op het pensioen van uw ex-partner. Vanaf volgend jaar ontvangt u standaard het deel waar u recht op hebt zodra je met pensioen gaat. Het pensioenfonds regelt dat automatisch. Ook kunt u ervoor kiezen om het eerder of juist later te laten uitkeren. Voor velen is dit een positieve verandering. Wat niet zo positief is, is dat het nabestaandenpensioen lager wordt. Met deze nieuwe regeling ontvangt u nog maar de helft van dat van uw ex-partner.

Wat Exacto Incasso voor u kan betekenen:

Bij een scheiding komt heel veel kijken en er zijn gevolgen van een ingrijpend besluit. Naast het emotionele aspect en alle veranderingen die gaan komen is het essentieel om duidelijke afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen. Dit is nog belangrijker wanneer er kinderen in het spel zijn. Is er een convenant opgesteld en wordt deze nageleefd? Ook dan kunnen wij u juridisch bijstaan. Neem dan vrijblijvend contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij bieden een luisterend oor en hebben jarenlange ervaring in dit field.

Bron: Rechtennieuws.nl,  Afbeelding: Image by Freepik