Schuldpauzeknop

De ontwikkeling van de schuldpauzeknop, een goed idee?

De ontwikkeling van de schuldpauzeknop, een goed idee?

De ontwikkeling van de schuldpauzeknop, een goed idee? Wie schulden heeft, moet de mogelijkheid krijgen schuldeisers, deurwaarders en incassobureaus tijdelijk even op afstand te houden. Zo’n schuldpauze moet eenvoudig kunnen starten. Iedereen die zich vanwege schulden gemeld heeft bij zijn gemeente zou de Schuldpauzeknop in moeten kunnen drukken. Dat vinden de NVVK en de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Samen leggen ze eerder dit jaar bij minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen een voorstel neer voor de ontwikkeling van een Landelijke Schuldpauzeknop.

Den Haag en Eindhoven experimenteren al met een Rode Knop, samen met het CJIB. Het CJIB zelf introduceerde eerder al landelijk een Noodstop-procedure, en Amsterdam ontwikkelde een lokale Pauzeknop. De NVVK werkt binnen het project Schuldenrust aan het snel opschorten van incasso-activiteiten zodra iemand zich gemeld heeft voor schuldhulp. In de convenanten die de NVVK met schuldeisers sluit, is snelle schuldenrust ook een belangrijk onderwerp.

Lees hier: ‘Rechtbanken gaan mensen met schulden doorverwijzen naar de schuldhulpverlening’.

Eén landelijke Schuldpauzeknop

De NVVK, de gemeenten en ook het CJIB als Rijksincasso-organisatie, vinden het hoog tijd om samen aan één landelijke Schuldpauzeknop te gaan werken. De verschillende initiatieven voor schuldenrust hebben het meeste effect als zoveel mogelijk schuldeisers ermee willen werken. Nu moet er elke keer veel uitgelegd worden als een hulpverlener bij schuldeisers aankondigt een pauzeknop in te willen drukken.

De mogelijkheid snelle schuldenrust te krijgen na aanmelding bij de gemeente zal mensen met schulden stimuleren hulp te vragen. Dat vergroot het bereik van de schuldhulpverlening. De stress die bezoek van deurwaarders en incassobureaus veroorzaakt, verdwijnt. De rust die ontstaat maakt het mogelijk te werken aan nieuw perspectief. Schuldeisers maken geen zinloze kosten meer voor de invordering – kosten die vaak niet verhaald kunnen worden wanneer het mensen betreft die echt geen geld hebben.

‘Invoering eind 2022’

De NVVK en de gemeenten vragen aan minister Schouten hun initiatief te ‘omarmen’ en samen met hen op te trekken. Die oproep doen de partijen ook aan andere gemeenten, uitvoeringsorganisaties van de overheid en landelijke schuldeisers. Als Rijksincasso-organisatie ondersteunt het CJIB dit initiatief van harte. ‘Met de inzet van een brede coalitie kunnen we de invoering van een landelijke pauzeknop in 2022 mogelijk maken’, aldus de initiatiefnemers.

Wat moet er gebeuren?

Voor een succesvolle Landelijke Schuldpauzeknop is vooral dit nodig:
• Landelijke acceptatie van het instrument pauzeknop, eerst bij overheidsschuldeisers en vervolgens ook bij private schuldeisers

• Bekendheid bij schuldeisers over de meerwaarde van een pauzeknop

• Vaste afspraken met schuldeisers om mee te werken aan pauzeknop-verzoeken

• Een digitale infrastructuur voor het versturen en registreren van pauzeknop-verzoeken

• Een snelle en duidelijke bevestiging dat alle invordering tijdelijk stopt

De schuldpauzeknop, een goed idee?

De KBvG is kritisch. Enerzijds vinden zij het een goed initiatief anderzijds zetten zij kanttekeningen. KBvG: ‘Zo werd er bijvoorbeeld concreet gesproken over hoe lang zo’n schuldenrust maximaal zou kunnen duren, zonder dat schuldeisers zelf in de problemen komen. Voor een grote zorgverzekeraar ziet dat er natuurlijk heel anders uit dan voor een kleine mkb’er of zelfstandige’.

Daarnaast zijn er al tal van goede initiatieven te vinden voor mensen met hoge schulden Dus in hoeverre vormt een schuldpauzeknop dan een meerwaarde? Wij zijn vanuit exacto-incasso erg benieuwd hoe dit er in de praktijk uit zal gaan zien.

 

Bron: nvvk.nl, KBvG.nl; Afbeelding: Pexels.com/nl Brett Jordan