Deurwaarders leggen vaker beslagen, minder gedwongen huisuitzettingen

Deurwaarders leggen vaker beslagen, minder gedwongen huisuitzettingen

Deurwaarders leggen vaker beslagen, minder gedwongen huisuitzettingen

Deurwaarders leggen vaker beslagen, minder gedwongen huisuitzettingen. Deurwaarders treffen vaker een betalingsregeling maar leggen ook iets vaker beslagen om een schuld te innen. Het aantal gedwongen huisuitzettingen was ruim tien procent lager dan in de eerste zes maanden van 2021. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

Was het aantal loonbeslagen in de eerste zes maanden van 2022 ruim 8 procent lager dan in dezelfde periode in 2021, het aantal beslagen op roerende zaken (zoals auto’s) is juist fors gestegen. Per saldo zijn er – in absolute termen – iets meer beslagen gelegd: 135.000 in 2021 (eerste helft) tegen 135.700 in 2022. Er werden meer ontruimingen aangekondigd maar iets minder ontruimingen daadwerkelijk uitgevoerd. Het totaal aantal uitgevoerde ambtshandelingen nam zelf af met 9 procent: van 890.700 naar 810.700.

Incassotrajecten

In die periode voerden de gerechtsdeurwaarders ook fors minder procedures voor de rechter: dat aantal daalde van 251.200 naar 208.300. “Als we een gesprek met schuldenaren kunnen voeren over mogelijke oplossingen, hoeven we minder snel naar de rechter om een schuld te innen”, zegt KBvG-voorzitter Chris Bakhuis. Het aantal incassotrajecten steeg in de eerste zes maanden van dit jaar juist, van 912.500 naar 925.900. De hoge inflatie en de gestegen energiekosten zijn voor steeds meer Nederlanders een probleem, zo blijkt uit deze stijging. Volgens Bakhuis zijn het echt niet alleen minima waar deurwaarders aanbellen, maar steeds vaker ook mensen met een goed salaris.

Agressie

Opvallend is verder de toegenomen agressie tegen deurwaarders. Het aantal meldingen van agressie steeg van 445 in heel 2021 naar 615 in het eerste halfjaar van 2022. De KBvG is bezorgd over die ontwikkeling en heeft een brandbrief gestuurd naar minister Weerwind voor Rechtsbescherming. “Het geweld tegen de gerechtsdeurwaarder laat zien dat het water mensen aan de lippen staat”, aldus Bakhuis. “Omdat we niet kunnen verklaren op ambtseed, is geweld vaak lastig te bewijzen. Het is het woord van de deurwaarder tegen dat van de andere persoon. Ik ken veel collega’s die daarom niet eens meer aangifte doen of het überhaupt bij de KBvG melden. Wij roepen de minister daarom op om de wet aan te passen.”

Bron: mr-online.nl; Afbeelding:Image by Freepik