eHerkenning, heeft u er ook mee te maken?

eHerkenning, heeft u er ook mee te maken?

eHerkenning, heeft u er ook mee te maken? 

Sinds 1 januari 2020 kunnen ondernemers alleen nog inloggen via het betaalde inlogmiddel eHerkenning. Alleen ZZP’ers kunnen nog een tijdje inloggen met het gratis middel DigiD. Mogelijk kan het na een aanvraag nog enkele weken duren voordat eHerkenning werkt. Wie het middel niet heeft kan bijvoorbeeld geen loonaangifte doen. eHerkenning moet uiteindelijk als het enige inlogmiddel bij de overheid overblijven. Met dit inlogmiddel kunnen ondernemers toegang krijgen tot onder meer de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en andere organisaties. Voor het gebruik van eHerkenning moet worden betaald. Met andere woorden: ondernemers moeten verplicht betalen voor een commercieel inlogsysteem om bijvoorbeeld aangifte te doen.

Dit digitale inlogsysteem voor bedrijven is dus nodig om bijvoorbeeld in te loggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk voor bijvoorbeeld uw BTW aangifte. Of denk aan een bemiddelingsbureau in de kinderopvang die wijzigingen in het personenregister moeten aanbrengen.

Lees hier meer over de eHerkenning op de site van Belastingdienst.

Problemen met eHerkenning

De laatste tijd zijn er steeds meer problemen rondom het gebruik en aanschaf van de E-herkenning. Sommige verstrekkers van deze logins kunnen u op een dwingende/stalkende manier benaderen. Door een melding te doen in uw e-mail dat uw eHerkenning afloopt of dat uw gradatie moet worden opgehoogd. Doet u dat niet tijdig dan zou u zomaar uw login kwijtraken. Het gevolg is dat u ongewild, gehaast een dubbele overeenkomst aangaat.  Check daarom verder dan alleen op het woord van deze commerciële aanbieders.

In de Tweede Kamer zijn de problemen inmiddels ook opgevallen. Het ministerie gaf eerder in antwoorden op Kamervragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt aan niet in beeld te hebben hoeveel ondernemers eHerkenning nog moeten aanschaffen. Wel is er een wachttijd van enkele weken geconstateerd, omdat het aantal aanvragen de laatste tijd is geëxplodeerd.

De instantie Rechtbank te Gelderland heeft onlangs een vonnis gewezen dat een ondernemer niet verplicht kan worden om aangifte loonheffing via de eHerkenning te laten verlopen.  Er is namelijk geen wettelijke basis om de belastingplichtige te verplichten dit inlogmiddel aan te schaffen. Wilt u het vonnis nalezen klik dan op de volgende link.

Heeft u nog vragen n.a.v. dit bericht, klik dan hier om te lezen wat onze dienstverlening inhoudt en wat wij voor u kunnen betekenen?

Bronvermelding: Agconnect.nl; Rijksoverheid.nl