Geld geven als iemand krap bij kas zit?

Geld geven als iemand krap bij kas zit?

Geld geven als iemand krap bij kas zit?

Geld geven als iemand krap bij kas zit? Op de site van nu.nl valt het volgende te lezen: Door prijsstijgingen en hoge energiekosten zitten steeds meer mensen financieel klem. Het is niet prettig om toe te kijken hoe een naaste met geldproblemen worstelt. Maar is het wel een goed idee om de rekeningen van een ander te gaan betalen of boodschappen voor hen te doen? Hier moet je op letten.

Door Chantal van Wees

“Een vriendin had het mentaal zwaar, kwam in de ziektewet en raakte vervolgens haar baan kwijt. Ze vroeg bewindvoering aan”, vertelt Ellen Hennekens van de belangenvereniging voor schuldhulpverleners NVVK.

“Ik heb haar geld geleend, zodat ze met een schone lei een nieuwe start kon maken. Ik mocht meekijken in haar financiën, waardoor ik wist dat ze het kon terugbetalen. Daarnaast waren we hard op weg naar een structurele oplossing.”

“Ik heb haar wel een leenovereenkomst laten tekenen met helderheid over de terugbetaling in termijnen. Dat was een goede stok achter de deur en het ging gelukkig goed. Toch zal ik het niet snel aanraden om zomaar geld te geven.”

Lees hier het artikel: ‘verantwoord geld uitlenen’.

Geld geven heeft invloed op je onderlinge relatie

Geld geven draagt namelijk zelden bij aan een structurele oplossing, vindt Hennekens. “Als je geld wil geven, kun je beter een goed doel financieel ondersteunen, zoals het Leger des Heils of de Regenboog Groep, HVO Querido of de Voedselbank.”

“Zij staan dicht bij hun doelgroep, weten wat mensen écht nodig hebben en hebben ook de netwerken om mensen naar een structurele oplossing te helpen. Bovendien heeft het ook invloed op je onderlinge relatie als je iemand financieel steunt die je persoonlijk kent.”


Op het moment dat je afhankelijk wordt van een ander, ga je je anders voelen bij diegene in de buurt.

Anne Abbenes, financieel psycholoog


Dat laatste beaamt financieel psycholoog Anne Abbenes: “Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de verhouding die ontstaat tussen de ontvanger en degene die geeft. Op het moment dat je afhankelijk wordt van een ander, ga je je anders voelen bij diegene in de buurt.”

“Als je iets koopt wat niet voorziet in je eerste levensbehoefte, bijvoorbeeld koekjes, dan voel jij je schuldig. Voor de gever ontstaat er zo ook een ongemakkelijk gevoel en, als de afhankelijkheid blijft bestaan, kan er op een gegeven moment irritatie ontstaan.”

Langetermijnoplossing zoeken voor geldproblemen

De oplossing schuilt volgens beide experts in het samen zoeken naar een langetermijnoplossing voor de geldproblematiek. Abbenes: “Op het moment van grote financiële problemen leeft je dierlijk brein in doodsangst, waardoor het deel waarmee je kunt rekenen of logisch kunt nadenken, uitstaat. Dat noemen we financiële verlamming.”

Haar advies: luisteren, het gevoel normaliseren door aan te geven dat degene met de financiële ellende niet schuldig is. En meegaan naar de gemeente om hulp te vragen.


Luister en zoek samen hulp zodat iemand echt in rustiger financieel vaarwater kan komen.

Ellen Hennekens, van de belangenvereniging voor schuldhulpverleners NVVK


Hennekens ziet ook dat de gemeente een centrale functie heeft als het gaat om geldzorgen van een burger. “Zij hebben het beste zicht op de sociale kaart, beschikbare fondsen en kunnen helpen met waar iemand recht op heeft en met het aanvragen daarvan.”

“Als je dan toch wat wil betekenen voor een vriend of familielid in geldproblemen, ga naast iemand met geldproblemen staan”, vervolgt Hennekens. “Luister en zoek samen hulp zodat iemand echt in rustiger financieel vaarwater kan komen. Helpen doe je nou eenmaal niet door geld in een bodemloze put te gooien.”

***Nieuw bij Exacto: De Bespaar Buddy***

Bij Exacto incasso hebben we om bovenstaande redenen de Bespaar Buddy in het leven geroepen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Wij geloven in financiële gezondheid. Dit is uiteindelijk onlosmakelijk verbonden met uw algehele welbevinden. Want geldstress is een enorme aanslag op uw levensvreugde. Wij zijn er voor iedereen die op dit moment wel wat hulp kan gebruiken bij de financiële administratie/zou willen besparen. Er is vaak meer mogelijk dan u in eerste instantie denkt, zelfs in tijden van hoge inflatie. Wellicht bent u op dit moment financieel gezond maar zou u graag meer willen sparen? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres! Houd onze Website in de gaten voor meer informatie over de Bespaar Buddy.

Bron: Nu.nl; Afbeelding: Image by cookie_studio on Freepik