Griffierecht is per 1 januari 2022 aangepast en verbeterd

Griffierecht is per 1 januari 2022 aangepast en verbeterd

Griffierecht is per 1 januari 2022 aangepast en verbeterd

Griffierecht is per 1 januari 2022 aangepast en verbeterd. Als u een procedure bij de rechter start, moet u griffierechten betalen. U betaalt dit alleen bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken. U betaalt geen griffierecht bij strafzaken. Klik hier voor meer informatie.

Griffierechten zijn dus de kosten die u aan de rechtbank dient te betalen bij het starten van een procedure. Voorheen was dit een vastgesteld bedrag tot een waarde van €12.500. Vanwege dit vastgestelde bedrag, speelde mogelijk de gedachte: “deze vordering ga ik niet aanbrengen omdat het griffierecht dermate hoog is dat dit niet in verhouding staat tot mijn vordering”.
Let op: Deze aangepaste griffierechten gelden voor alle zaken die na 01 januari 2022 plaatsvinden.
Lees hier alles over onze incassoprocedure.
Per 1 januari 2022 is daar gelukkig verandering in gekomen. Het griffierecht staat nu meer in verhouding tot de hoogte van de vordering. Welk bedrag u aan betaalt, hangt af van de zaak zelf, uw inkomen en of u een particulier of organisatie (rechtspersoon) bent. De gang naar de rechter is hierdoor voor veel mensen en het MKB een stuk toegankelijker geworden. Vanaf heden is het griffierecht opgedeeld in 5 categorieën. Wilt u hier meer overlezen of de tarieven inzien ga dan naar www.rechtspraak.nl.