Het belang van algemene voorwaarden

Het belang van algemene voorwaarden

Het belang van algemene voorwaarden

Het belang van algemene voorwaarden. Op het moment dat u een dienst aanbiedt of een service verleent dan sluit u in de meeste gevallen een contract af en zijn algemene voorwaarden een pré. Het hebben van algemene voorwaarden zijn geen verplichting maar wel wenselijk. Als organisatie wil je immer de risico’s uitsluiten en is het belangrijk om te weten wat de rechten en plichten van beide partijen zijn. De relevantie van juridisch juist opgestelde voorwaarden, dient zich vaak aan als een van de twee partijen zich niet aan zijn of haar verplichtingen houdt. De algemene voorwaarden zijn dan de spreekwoordelijke stok achter de deur en kan een hoop ‘gedoe’ voorkomen.

Inhoud algemene voorwaarden

Op de site van de Kamer van Koophandel valt het volgende te lezen: Wat je precies opneemt in je algemene voorwaarden hangt af van het werk dat je doet. Veel brancheverenigingen hebben eigen algemene voorwaarden opgesteld. Ben je lid, dan kun je die als uitgangspunt gebruiken.

In bijna alle algemene voorwaarden staan bepalingen over:

 • De offerte: is je offerte vrijblijvend en hoe lang is hij geldig?
 • Het transport: wie betaalt het transport, verzekeringen en invoerrechten?
 • De levertijd: hoe lang is die en wanneer is er sprake van overmacht?
 • Betaling: wat is de betalingstermijn en hoe zit het met incassokosten en rente?
 • Eigendomsvoorbehoud: het eigendom gaat pas over na betaling.
 • Garantie: is er sprake van garantie en zo ja, wat zijn de voorwaarden?
 • Afwikkeling van geschillen: hoe ga je om met geschillen?
 • Aansprakelijkheid: wie is verantwoordelijk voor de schade als jij of je klant een fout maakt?

Gebruik van algemene voorwaarden

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het toepassen en dus het gebruik van algemene voorwaarden:

 1. Is de klant op de hoogte gesteld van de algemene voorwaarden en de toepassing hiervan en heeft hiervoor expliciet akkoord gegeven?
 2. Zijn de algemene voorwaarden inzichtelijk en openbaar?

Houd rekening met:

 • Werkt u nationaal of internationaal? Op het moment dat u internationaal werkt, dan moet de taal die
 • Werkt u met zakelijke klanten of consumenten of een mixvorm hiervan? Consumenten worden doorgaans meer beschermd dan zakelijke klanten. Bij een mixvorm dient u gebruik te maken van twee voorwaarden, algemene voorwaarden toegespitst op de zakelijke klant en algemene voorwaarden toegespitst op de consument.
 • Hoe stel je de klant/consument ter kennis van de algemene voorwaarden?

Belangrijk: De zwarte lijst voor algemene voorwaarden is een wettelijke bepaling die een aantal algemene voorwaarden opsomt die altijd als onredelijk bezwarend worden gezien wanneer ze in een overeenkomst tussen een bedrijf en een particulier worden gebruikt. Bij overeenkomsten tussen bedrijven onderling kan dus geen beroep worden gedaan op de zwarte lijst.

Schakel Exacto incasso in

Zoals u heeft kunnen lezen is het gebruik van algemene voorwaarden zeer wenselijk. U sluit hiermee allerlei risico’s uit en dit kan een hoop ‘gedoe’ voorkomen. Maakt u al gebruik van algemene voorwaarden en/of zijn uw algemene voorwaarden inmiddels gedateerd? Of maakt u nog geen gebruik van algemene voorwaarden. Onze jurist zal met zijn getrainde oog uw algemene voorwaarden onder de loep nemen en deze tegen een scherp tarief verbeteren en/of opstellen. Dus ook bij het opstellen van juridische juiste algemene voorwaarden bent u bij Exacto Incasso aan het juiste adres. Onze jurist is u graag van dienst! Neem vrijblijvend contact met ons op en informeer dan naar de mogelijkheden.

Bron: Kamer van Koophandel; Wetrecht.nl; Afbeelding: Woman computer photo created by drobotdean – www.freepik.com