Historische inflatie in 2022...

Historische inflatie in 2022…

Historische inflatie in 2022…

Historische inflatie in 2022… Prijzen stegen het hardst in bijna 50 jaar! Op de site van nu.nl valt het volgende te lezen:

Vorig jaar stegen de prijzen met maar liefst 10 procent ten opzichte van 2021. De inflatie was daarmee het hoogst sinds tijden. Het scheelde niet veel of een record uit de jaren zeventig was gebroken. Vooral energie en voedingsmiddelen werden veel duurder.

In de afgelopen decennia was de inflatie zelden zo hoog. Alleen in 1975 was het percentage met 10,2 procent nog hoger, meldt statistiekbureau CBS dinsdag.

De grootste prijsstijgingen waren te zien bij kosten voor energie, die maar liefst 114 procent hoger waren dan in 2021. Prijzen voor gas en elektriciteit gingen hard omhoog door o.a. de oorlog in Oekraïne maar ook door verkeerde beslissingen m.b.t. de aankoop van gas.

Ook voedingsmiddelen werden veel duurder. Prijzen stegen met 10,2 procent, vooral door duurder vlees, zuivel, graanproducten en groente.

Benzine en diesel stegen met ruim 18 procent ook hard vergeleken met 2021. Gemiddeld kostte een liter benzine afgelopen jaar 2,07 euro. In 2021 lag die prijs op 1,82 euro. De gemiddelde prijs van diesel steeg van 1,46 naar 1,96 euro.

De inflatiepijn werd in 2022 wel meer gevoeld dan in 1975. Toen stegen prijzen hard, maar lonen namen toen ook flink toe. In 2022 bleef de loonstijging juist ver achter bij de inflatie: cao-lonen stegen met ongeveer 3,2 procent.

Inflatie zal hoog blijven in 2023

Ook voor 2023 verwachten economen forse prijsstijgingen. Maar wel in iets mindere mate dan vorig jaar. De inflatie blijft hoog doordat energieprijzen nu steeds meer indirect doorwerken in prijzen van allerlei producten. Zo moet de bakker hogere energiekosten doorberekenen. Verder worden loonstijgingen in allerlei sectoren ook weer doorberekend in hogere prijzen.

Het hoofd boven water houden

Helaas ontkomen we ook in 2023 niet aan de hogere lasten en duurdere prijzen. Echter zien wij dat er bedrijven zijn die dit ook gebruiken om minder te leveren tegen een hogere prijs of zich soms verschuilen achter de situatie in Oekraïne (never waste a good crisis!). Ons advies is dan ook om verse producten op de markt te halen, abonnementen onder de loep te nemen, energieprijzen te vergelijken en waar nodig over te stappen, het loont echt! Merkt u dat uw personeel of u als particulier aan het einde van de maand een stukje geld te kort komt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Er valt altijd een beetje winst te behalen. We nemen uw inkomsten en uitgaven samen onder de loep zodat u goed beslagen ten eis komt (meten = immers weten) en we gaan samen op zoek naar goedkopere alternatieven.

Bron: nu.nl; Afbeelding: