Negatieve BKR-registratie verwijderen, kan dat?

Negatieve BKR-registratie verwijderen, kan dat?

Negatieve BKR-registratie verwijderen, kan dat?

Black list

BKR registratie. Je hebt er vast weleens over gehoord, wellicht mee te maken (gehad). Een negatieve BKR-registratie is iets dat je liever wilt voorkomen. Het is de Gargamel onder de smurfen, het zout op de slak etc. Je begrijpt wat we bedoelen. Maar wat als je er wel mee te maken hebt (gehad)? In hoeverre heeft dat nog effect/gevolgen bij grote aankopen en kun je deze überhaupt nog doen? We kunnen allemaal in een situatie terechtkomen dat een betaling uitblijft omdat je er, vanwege omstandigheden, gewoonweg de middelen niet voor hebt. In het ergste geval heb je dit een paar maanden achter elkaar. Zo’n negatieve BKR is dan soms onvermijdelijk. Maar blijft dat negatieve kruisje achter je naam staan en voor hoe lang?

Op de site van Wegwijs.nl valt het volgende te lezen:

Negatieve BKR-registratie

Een negatieve BKR-registratie kan vergaande gevolgen hebben. Zo kun je mogelijk geen nieuwe hypotheek aanvragen of zelfs geen nieuw telefoonabonnement afsluiten. In sommige gevallen kun je een negatieve BKR-registratie laten verwijderen. Wanneer wel en wanneer niet? Lees snel verder…

Het BKR-register is in het leven geroepen om alle leningen van consumenten bij te houden. Dit kan in de toekomst problematische schulden voorkomen. Het register geeft kredietverstrekkers inzicht in jouw betaalmoraal. Zodra jij je niet houdt aan de voorwaarden van de lening, riskeer je een negatieve BKR-registratie. Er komt dan een code achter de betreffende lening te staan. Deze code geeft kredietverstrekkers inzicht van de aard van de negatieve registratie. Hier vind je terug wat de codes inhouden.

De praktijk wijst uit dat problemen met het aflossen van een lening, zich vaak herhaalt bij dezelfde mensen. Dit maakt geldverstrekkers huiverig om een lening te verstrekken aan aanvragers met een negatieve BKR-registratie.

BKR-registratie blijft 5 jaar staan

Is een lening met een BKR-registratie volledig afgelost? Ook dan blijft de BKR-registratie vijf jaar staan. Hetzelfde geldt voor de codes. Heb jij in het verleden een betalingsachterstand gehad (code A), maar is deze daarna hersteld (code H)? Dan blijven beide codes staan. Een negatieve registratie heeft dus ook impact op de langere termijn.


BKR-registratie verwijderen

Een BKR-registratie verwijderen is niet eenvoudig en kost vaak veel tijd. Met deze stappen helpen we je op weg bij het indienen van een goed onderbouwd verzoek tot verwijdering van de BKR-registratie.

 • Vraag het BKR-overzicht op
  Dit kun je eenvoudig en gratis zelf doen via de website van het BKR.
 • Verdiep je in de BKR-coderingen en het reglement
  Elke code heeft zijn eigen betekenis, ga welke codering aan jouw registratie gekoppeld zijn. Ga ook na of deze terecht is of niet. Meer informatie over terechte coderingen vind je terug in het BKR-reglement. Pak wel het reglement dat hoort bij het jaar waarin je krediet is ingegaan.
 • Controleer of er fouten zijn gemaakt
  Ook kredietverstrekkers kunnen fouten maken. Ga bijvoorbeeld na of de data van de coderingen kloppen. Een fout kan soms aanleiding zijn tot het verwijderen van een codering.
 • Onderbouw waarom je kredietwaardig bent
  Breng in kaart waarom je (nu wel) kredietwaardig bent. Dit kun je doen door een overzicht te maken van je inkomen, vaste lasten en je vermogen/ bezittingen. Blik ook vooruit en geef aan hoe jij je lasten ook in de toekomst kunt dragen.
 • Onderzoek wat de redenen voor verwijdering van registratie zijn
  Dit kun je doen door uitspraken van rechters of het Kifid na te gaan. Dit geeft je een idee of jouw bezwaar kans maakt en op welke gronden.
 • Overweeg de belangen
  Bedenk in hoeverre jouw belang zwaarder weegt dan het belang van de kredietverstrekker. Onderbouw dit met sterke argumenten (uit voorgaande stappen).
 • Stel het bezwaarschrift op
  Op basis van voorgaande stappen kun je het bezwaarschrift opstellen. Feiten zijn belangrijker dan gevoelskwesties. Blijf dus bij de feiten. Neem in het bezwaarschrift de volgende punten op:

  • De betreffende kredietovereenkomst,
  • Leg uit waarom je het oneens bent met de registratie,
  • Leg uit wat de gevolgen van de negatieve registratie voor jou zijn en
  • Maak duidelijk waarom je (nu wel) kredietwaardig bent.

Je kunt het bezwaarschrift het beste naar de kredietverstrekker sturen, al moet het BKR verzoeken sinds kort ook zelf in behandeling nemen. Wordt je verzoek afgewezen? Dan kun je naar het Kifid stappen of je kunt naar de rechter gaan.

Bron: Wegwijs.nl; Afbeelding: