Online oplichting

Online oplichting

Online oplichting

Online oplichting. Ook iets voor incassobureau? Dikwijls krijgen wij het verzoek om opdrachten te incasseren met betrekking tot online bestellingen die zijn geplaatst en betaald maar niet geleverd.

Dropshipping

Online oplichting komt in allerlei vormen voor. Een grote hit op dit moment waar online websites zich vaak mee bezig houden is dropshipping. Waar moet u aan denken bij Dropshipping? Bij dropshipping koopt de verkoper pas in nadat u een bestelling heeft geplaatst en betaald. Zo sluiten zij risico’s uit. Dit heeft als gevolg dat zij niet altijd kunnen leveren als zij het product zelf niet hebben ontvangen of sommige hebben niet de intentie om te leveren. Dergelijke online webshops adverteren vaak via social media, denk aan facebook en Instagram. Zo bereiken ze veel mensen in een korte tijd. Maar ook op marktplaats zijn veel oplichters terug te vinden.

Er zijn momenteel veel webshops die zogenaamd producten zeggen te leveren vaak voor lage bedragen. Denk aan: trendy mondmasker, beautyproducten, vaak ook “merk” aanbod. Uw pakketje wordt echter nooit geleverd of u krijgt een heel ander (namaak) product.

Vaak hanteren zij lage bedragen omdat zij weten dat de consument niets met dergelijke vordering kan. Vaak zijn jongeren hiervan de dupe. Zij willen graag voordelig trendy spullen aanschaffen omdat zij zelf niet heel veel te besteden hebben en laten het vaak ook voor wat het is als de levering niet plaatsvindt.

Bovengenoemde is online oplichting en valt dus niet onder onze incassowerkzaamheden. Wij kunnen hier als incassobureau helaas dan ook weinig aan doen. Wij kunnen de verkopende partij sommeren te betalen maar daar houdt onze inspanningen dan ook bij op. Dagvaarden voor een bedrag van €20,00 is niet wenselijk omdat de griffiegelden te hoog zijn. Dit weten deze oplichters als geen ander. Voor dit soort vorderingen dient men eigenlijk aangifte te doen van online oplichting. Mogelijk bent u niet de enige die gedupeerd is.

Team Cyber Crime van de politie heeft de mogelijkheid om dit soort frauduleuze webshops offline te halen. Doe daarom altijd aangifte van online oplichting. Dit is makkelijk online te realiseren.

Hoe kan u voorkomen dat u gedupeerd wordt van online oplichting en waar moet u opletten?

De prijzen zijn vaak extreem laag of er wordt geschermd met hele hoge kortingen die wel oplopen tot 70%. Controleer/google altijd eerst de naam van het bedrijf alvorens u een aankoop plaatst. Wat zijn de online ervaringen? Dit soort organisaties gebruiken vaak de naam van het product dat zij verkopen in webshops bv: sneakersonline.com. Soms zie je deze online bedrijven terug in oplichtingsprogramma’s of worden zij op facebook oplichtingspagina’s genoemd. Op Trustpilot kun je een oogopslag zien wat de ervaringen met de desbetreffende verkoper is.

De logo’s van dit soort bedrijven zijn vaak nietszeggend. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden.

Er zijn vaak geen echte adressen. Men kan wel ingeschreven staan in de kamer van koophandel maar dit zegt niets. Vaak worden lege kantoorruimtes als vestigingsadres gebruikt maar dit zijn geen bezoekadressen. Het vestigingsadres is soms vaag of er worden meerdere adressen genoemd. Kijk dus altijd kritisch naar de contactgegevens. Kunt u gemakkelijk contact leggen met het bedrijf? Is er een telefoonnummer aanwezig en kunt u het bedrijf gemakkelijk bereiken? Het ontbreken van een goed en erkend keurmerk is ook een teken aan de wand. Vaak laten ze u middels een creditcard betalen. Op het moment dat u de aankoop met uw creditcard heeft betaald, deze aankoop in de meeste gevallen verzekerd is (informeer bij uw creditcardverstrekker) en u uw aankoopbedrag terugkrijgt. Maak altijd screenshots van uw betaling aan het bedrijf zodat u dit als bewijs kan meezenden naar uw creditcardverstrekker. Controleer altijd uw afschrijvingen die met uw creditcard zijn verricht. Zodat er niet nog meer afschrijvingen volgen.

Meldt u situatie ook bij “registrar” zij kunnen onlineshops ook “uit de lucht” halen.

Waarschuw vooral uw zoon of dochter om niet zomaar bij elke leuk uitziende (goedkope) webshop iets te bestellen!!!!! Goedkoop kan in dit soort gevallen ook duurkoop zijn.

En onthoud goed als het te goed lijkt om waar te zijn, dan is dit het meestal ook. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Lees hier meer over onze dienstverlening.

Bronvermelding: consumentenbond