Op deze zaken kun je besparen in 2023.

Op deze zaken kun je besparen in 2023

Op deze zaken kun je besparen in 2023

Op deze zaken kun je besparen in 2023. Boodschappen worden duurder en ook de energierekening is fors gestegen. Een herkenbaar beeld? Gelukkig kun je op sommige zaken relatief eenvoudig besparen. We helpen je op weg met vijf besparingstips.

Veel zaken zijn de laatste tijd duurder geworden. Hierdoor is de gemiddelde Nederlander iedere maand (veel) meer geld kwijt en blijft er minder over. Wil je hier aankomend jaar verandering in brengen? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk vijf zaken op een rijtje waarop jij in 2023 kunt besparen.

1. Boodschappen

Voor de wekelijkse boodschappen betaal je inmiddels een stuk meer dan pakweg een jaar geleden. Gelukkig is dit iets waar je vaak vrij makkelijk op kunt besparen. Veel mensen kopen namelijk een A- of B-merk. Je betaalt in dat geval niet alleen voor het product zelf, maar ook voor het merk. Dit is niet het geval als je producten van het huismerk koopt. Je betaalt dan echt alleen voor het product. Kies je in 2023 vooral voor het huismerk? Dan kun je iedere maand een leuk bedrag besparen op de boodschappen. Daarnaast is een bezoekje aan de wekelijkse markt ook een aanrader. Je hebt betaalbare verse producten.

2. Energie

De energieprijs is de laatste periode door het dak gegaan. Niet alleen voor stroom betaal je inmiddels een hoog bedrag, maar ook voor gas. Het gevolg hiervan is dat de energierekening van vrijwel iedere Nederlander veel hoger uitvalt. Hier kun je op verschillende manieren verandering in brengen. Trek extra kleding aan en draai de thermostaat één of twee graden terug. Op jaarbasis kan dit je een leuke besparing opleveren. Je kunt er ook voor kiezen om jouw woning beter te isoleren. Hier moet je eerst een bedrag voor investeren, maar uiteindelijk verdien je dit geld weer terug. Een cv-ketel of warmtepomp hoeft immers minder hard te werken om het binnen warm te houden, waardoor je logischerwijs ook minder energie verbruikt.

Daarnaast kan overstappen op een andere energieleverancier behoorlijk in de kosten schelen. Let hierbij wel op dat deze energiemaatschappij genoeg vet op de botten heeft en dat er veel mensen bij deze energieleverancier zijn aangesloten.

3. Water

Water is niet bijzonder duur, maar toch kun je hier wel op besparen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op jouw waterverbruik te letten. Probeer bijvoorbeeld eens minder lang te douchen. Als je telkens een minuutje korter doucht, kun je op jaarbasis al een flink bedrag besparen. Je bespaart zo overigens niet alleen op water, maar ook op energie. Er hoeft immers minder lang water verwarmd te worden, waardoor je twee vliegen in één klap slaat.

Lees hier ons vorige bericht: ‘Historische inflatie in 2022…’

4. Verzekeringen

Omdat alles duurder is geworden, gaat de premie van veel verzekeringen in 2023 ook omhoog. De zorgverzekering is hier een goed voorbeeld van. Vergelijk zorgverzekeringen daarom met elkaar als je wilt besparen. De kans is groot dat je (flink) kunt besparen op jouw premie. Dit geldt overigens niet alleen voor zorgverzekeringen, maar ook voor andere verzekeringen. Kijk bijvoorbeeld ook eens kritisch naar jouw inboedelverzekering en neem jouw opstalverzekering onder de loep als je in een koophuis woont. Mogelijk kun je ook op deze verzekeringen besparen.

5. Abonnementen

De gemiddelde Nederlander heeft aardig wat abonnementen afgesloten. Sommige van deze abonnementen worden amper gebruikt, waardoor het zonde is om hiervoor te betalen. Zoek daarom eens uit waar je allemaal op geabonneerd bent. Blijkt dat je bepaalde abonnementen niet of nauwelijks gebruikt? Zeg ze dan op. Het kan bovendien geen kwaad om een vergelijking te maken voor abonnementen die je nog wel gebruikt. Op het moment van afsluiten was het misschien het goedkoopste abonnement, maar mogelijk is dit inmiddels niet meer het geval. Door over te stappen naar een goedkoper abonnement bespaar je in 2023 mogelijk veel geld.

Bron: Wegwijs.nl; Afbeelding: Image by Freepik