Verantwoord geld uitlenen

Verantwoord geld uitlenen

Verantwoord geld uitlenen

Verantwoord geld uitlenen. ‘Van lenen komt wenen’.  Geld (uit)lenen wordt in deze tijd steeds vaker gedaan. In de meeste gevallen verloopt dit goed en worden er onderling duidelijke afspraken gemaakt. Er zijn echter ook situaties aanwezig waarbij men zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Wat vervolgens tot veel hoofdbrekens en frustraties kan leiden.

‘Inge heeft dringend geld nodig om een nieuwe wasmachine te kopen. Helaas heeft zij geen reserves en doet Inge een beroep op haar altijd gulle en vriendelijke tante. Natuurlijk wil haar tante haar graag van dienst zijn, want wat moet je immers zonder wasmachine?’.  Inge heeft een full time baan en heeft met haar tante mondeling afgesproken het verschuldigde bedrag in vier termijn af te lossen. De eerste twee termijnen werden ingelost. De derde aflossing volgde echter niet. De tante van Inge vindt het lastig om over te beginnen en hoopt op beterschap van haar nichtje. Inge heeft op dit moment zoveel andere financiële zorgen waardoor zij verder in de knel is gekomen’,

Bovenstaand voorbeeld illustreert hoe lenen tot wenen kan leiden. Dit is een privé-situatie maar er zijn ook tal van zakelijke situaties waarbij lenen verkeerd kan uitpakken. Wat is belangrijk als u geld aan een ander of zelf wilt lenen? 

Rente op een lening

Voor het gebruik van andermans geld moet u betalen. Dat noemen we rente. De hoogte van de rente bepaalt u in onderling overleg, hoewel de uitlener meestal de meeste macht heeft. De rente dient u op te nemen in een contract.

Hier leest u wat een redelijke rente voor familie en vrienden is. En hier leest u wat een redelijke zakelijke rente is. Bij een consumptief krediet, waar u als particulier geld leent van een bank (of andere geldverstrekker) is er een maximale rente. Dat maximum is vastgesteld om te voorkomen dat mensen extreem veel rente moeten betalen. Het is nog steeds een fors percentage dat op jaarbasis op max. 10% uitkomt. Bekijk ook dit artikel op rijksoverheid.nl.

Tips om verantwoord geld uit te lenen

  • Maak duidelijke afspraken met elkaar;
  • Spreek duidelijke en haalbare termijnen vast om het bedrag terug te betalen;
  • Leg bovenstaande zaken vast in een overeenkomst;
  • Leg altijd vast hoeveel ju(uit)leent en welke rente u in rekening brengt;
  • Zorg dat u bewijs heeft dat u het geld uit heeft geleend… Geld bij voorkeur overboeken met duidelijke vermelding;
  • Maak afspraken over tussentijdse evaluaties, is tot nu toe aan alle termijnen voldaan? 
  • Indien dit niet het geval is… Zorg dat er consequenties aan zijn verbonden die samen zijn overeengekomen en zijn vastgelegd in de overeenkomst en ondertekend door alle partijen*;

*Op het moment dat het uitgeleende geld na herhaaldelijke verzoeken niet wordt afgelost, dan biedt Exacto incasso uitkomst. Schakel ons in dan nemen wij het stokje en uw zorgen van uw over. Dus ook bij uitgeleend geld staat ons professionele team voor u klaar.

Met bovenstaande stappen kunt u verantwoord geld uitlenen.

Bron: Overeenkomsten.nl; Belastingdienst.nl; Filmpje: Juridischloket.nl Afbeelding:Wage photo created by rawpixel.com – www.freepik.com